vrijdag 12 augustus 2011

Carousselsessie



Vanmorgen was dan de carrousselsessie waar ik het in de vorige blog over had. Eigenlijk is dit een gesprek om uit te leggen hoe dialyseren werkt/ hoe een transplantatie in elkaar steekt.



Het was fijn om eens alle feiten op een rijtje te horen maar veel wisten we toch wel.

Er was wel een lichtpuntje! Misschien gaat Mika het redden om tegen de tijd dat het nodig is gelijk getransplanteerd kan gaan worden ipv dialyseren. Dit hangt nog wel van heel veel punten af... Dus ja een sprankje hoop hebben we gekregen maar we hebben ons zelf voorgenomen ons daar niet al te veel op te focussen.
Zoals het ernu uitziet zal hij rond zijn 2e levensjaar moeten gaan dyaliseren. We gaan dan voor buikvliesdialyse en dit kan bij Mika 's nachts gedaan worden.



Hieronder een korte beschrijving hiervan:



Nierdialyse via het buikvlies (peritoneaal dialyse)
Het alternatief voor nierdialyse via de kunstnier, is dialyse via het buikvlies. Hierbij wordt door een catheter een spoelvloeistof in de buikholte gebracht. Via het buikvlies vindt vervolgens uitwisseling van afvalstoffen plaats tussen het bloed en de ingebrachte spoelvloeistof.
De katheter ligt in de buikholte welke aan de voorkant van de buik een klein stukje uitsteekt. Op deze katheter wordt een systeem aangesloten. Dit bestaat uit een lege zak en een zak met spoelvloeistof. Men vult de buik met spoelvloeistof.
Men vult de buik met spoelvloeistof. De vloeistof blijft enkele uren in de buikholte en neemt geleidelijk aan afvalstoffen via het buikvlies op uit het bloed Na 4 uur laat men de spoelvloeistof weer uit de buikholte in de lege zak lopen. Daarna wordt een nieuwe zak vloeistof aangesloten en begint het proces weer opnieuw. Dit gebeurt zo’n 4 tot 5 keer per dag!

Peritoneaal dialyse:



De meest gebruikte methoden van buikspoeling zijn CAPD en APD.CAPD staat Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse-behandeling, hierbij verricht de patiĆ«nt zichzelf de behandeling, overdag. Bij APD gebeurt het spoelen ’s nachts met een machine
.


-http://www.nierdialyse.nl/content/dialyse/peritoneaal-dialyse.asp-


Wij gaan dus voor APD dan.

In de toekomst zullen er nog wel wat gesprekken volgen over dialyse en transplantatie. Wel zijn we blij dat we ondanks de dialyse nog best flexibel kunnen zijn en ook gewoon lekker op vakantie kunnen.
Op het gebied van transplantatie speelt heel erg de vraag, wie zijn nier gaat Mika krijgen, wat is de beste optie?
Ook zullen er dit jaar nog veel onderzoeken plaatsvinden, vooral ook op urologisch gebied omdat bij transplantatie zijn urineleiders en blaas wel optimaal moeten zijn. En wie een goede donor kan zijn voor Mika.
Spannend jaartje dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Google Analytics Alternative